Een gezond gebit!

Een gezond gebit!

Staat U mij toe enige frustratie van mij af te schrijven vooraleer ik to the point kom. De vooruitzichten voor een gezond gebit anno nu kunnen namelijk nog immer redelijk spectaculair zijn, ondanks het dramatische beleid dat is (en nog immer wordt) gevoerd.
Zoals het de laatste jaren helaas gewoonte is geworden, zit nu namelijk de zorgverzekeraar in innige omarming met de overheid aan de stoel mee te kijken met een stopwatch. En bleef het daar maar bij. Inmiddels bepalen non-professionals met toenemend dwangmatige regelgeving; lees richtlijnen, zorginkoop en ketenvorming, hoe mensen in Nederland hun mond moeten (be-)houden.
Want je moet gewoon erg blij zijn, dat er nog professionals zijn; die zo transparant en extern toetsbaar voor U kunnen zorgen. Alsof het aan de overheid heeft gelegen, dat we nog niet zo heel lang geleden het ultieme tandheelkundige resultaat hadden bereikt met puntgave gebitten van onze jongeren.

Om U te overtuigen, dat er ook nog zoiets als integer je vak uitoefenen bestaat; wil ik U deel laten uitmaken van mijn omdenkproces. Een omdenkproces dat tandartsen van de KOM zich eigen hebben gemaakt.

heeft ‘weer’ cariës, onderzoek anno 2013

KALK

In mijn opleiding was er een hoogleraar prothetiek en die heette Kalk. Ik zat op de universiteit en dacht, wow een hoogleraar! Maar heb ik wat van de goede man geleerd? Helaas niks. Ja okay, hij had destijds een gezondheidsvragenlijstje in het leven geroepen en die moesten wij hanteren. Als je die niet had, werd je afgezeken en afgeknepen. Met die wel verworven kennis stond ik op een slaperige ochtend onder de paracetamol in de gang zonder lijst. Ik had over tien minuten de eerste patiënt en niemand had zo’n lijst over. Dus ben ik de kamer van de hoogleraar ingelopen en overdonderde daarmee kennelijk zijn secretaresse, die net aan de koffie zat.
“Wat kom jij hier zo maar doen?”
Ik liet in het midden, dat ik toch echt student tandheelkunde was en naar het gebouw was gekomen om iets te leren. En om die gezondheidsvragenlijst op te halen natuurlijk. Er lag een stapel op haar bureau en ik vroeg om een exemplaar. Nijdig wierp ze me er eentje toe met de bijna spugend uitgesproken woorden; “dit is de kamer van de Professor hoor! Daar mag je niet zomaar binnenlopen!”
Maar ik had de vragenlijst en heb het secretariële getier maar achter mij gelaten.
Nu vele en vele jaren later zie ik het belang van kalk in. Want kalk is essentieel. Niet als hoogleraar of professor, maar als een vitaal mineraal dat iedere cel in ons nodig heeft. Nog meer zo dan zuurstof. Zo gebruikt ons lichaam 50 kilo Calcium per dag, 50 kilo …

Een zeer belangrijk fenomeen dat de laatste jaren bekend is geworden, is de zogenaamde dentale flow dan wel ’tandstroom’.
We weten dat er in een gezonde tand een continue vloeistofstroom loopt vanuit de zenuw naar buiten toe de mond in. Daarmee heeft iedere vitale tand een eigen zelfreinigend systeem. In den beginne was het belang van deze ontdekking niet geheel duidelijk. Nu echter weten we meer en is het ons wel helder geworden; dat dit zelfreinigend systeem direct samenhangt met de hoeveelheid kalk in ons bloed.

Onderstaand plaatje geeft aan de linkerzijde met rode pijltjes weer, wat er gebeurt als het Calciumgehalte in ons bloed daalt.
De rechterzijde laat de genoemde flow zien in gele pijltjes zien bij voldoende Calcium in ons bloed.
Als de Calciumspiegel voor ons lichaam onder de benodigde waarde zakt, treedt er een apart mechanisme in werking; dat als oorzaak gezien kan worden van vele tandheelkundige problemen.
Bij onvoldoende kalk in ons bloed geven onze hersenen een signaal af aan onze grote speekselklieren, die daarop een hormoon gaan uitscheiden. Dit hormoon zorg ervoor, dat die zo belangrijke tandstroom kan omkeren!
Hierdoor kan ons lichaam met medewerking van bacteriën kalk aan onze tanden en kiezen gaan onttrekken. De zenuw zuigt als het ware de bacteriën naar binnen en zo kan in zeer korte tijd een groot gaatje ontstaan.
Of te wel, beschouwt ons lichaam onze tanden en kiezen alsook onze botten als een enorme voorraadschuur van kalk. Het lichaam zal niet aarzelen kalk te gaan onttrekken aan tanden en botten, als onze cellen dit nodig hebben.
Het is in feite een basaal overlevingsmechanisme op cellulair niveau.


Verdere diepgang met de benodigde vitamines D3 en K2 en o.a. Magnesium hierbij gaat iets te veel worden. Maar spectaculair mag deze verworven kennis wel genoemd worden. Hoe belangrijk kalk in onze bloedbaan is. En wat er kan gebeuren als onze Calciumbalans verstoord raakt. En vooral wat voor ellende we met deze kennis kunnen voorkomen.
Zo speelt bij hartproblemen zoals hartritmestoornissen onze kalkhuishouding een belangrijke rol. Maar ook, zoals boven verklaard is; speelt deze een doorslaggevende rol bij cariës (het krijgen van gaatjes), parodontitis (tandvleesproblemen) en ja, zelfs bij knarsen.
Knarsen?
Ja, knarsen. Dat is wat er kan gebeuren, als U goed poetst en alle plak met bacteriën netjes wegpoetst. Het lichaam heeft dan namelijk geen hulp van bacteriën meer om kalk aan de tanden te onttrekken. Maar wel kan het alsnog kalk binnen krijgen door te gaan knarsen. Uiteraard mits de kalkspiegel in het bloed te ver daalt.

Nu dit te weten, moeten we dan krijtjes gaan kauwen?
Nee, tenzij U dat heel erg lekker vindt.
Onze Westerse voedingsindustrie is dermate ‘doorontwikkeld’, dat het verkrijgen van gezonde voeding vandaag de dag geen sinecure is. Het is simpelweg in ons drukke leven met alle verplichtingen van dien vrijwel niet meer te doen, om een moestuintje te onderhouden en alle dagen vers voedsel te consumeren. Daarom hebben enkele zeer bevlogen vaklieden voedingssupplementen ‘in een potje’ samengesteld, die onze huidige tekorten kunnen aanvullen. Zodat we onze monden ook in de huidige tijd gezond kunnen houden.
Natuurlijk kunt U naar het Kruidvat voor de vitamines en zo gaan. Om zo met allerhande potjes tot Uw dagelijkse cocktail te komen. Maar buiten de veelheid aan potjes, gaat het hier om de juiste samenstelling. En ook hoe de juiste voedingselementen daardoor zo makkelijk mogelijk ons maagdarmkanaal kunnen passeren om zo snel mogelijk in de bloedbaan te geraken.
Is er veel keus?
Neen.
Op dit moment zijn er twee van dergelijke potjes. Voor zover ik weet, want ik weet zoveel niet.
Het ene potje is de testfase voorbij en kan vooralsnog uit pure collegialiteit geleverd worden. Het andere is online voor U als klant te koop.

Bij ons in de praktijk zijn we meer en meer bezig met het toedienen van dergelijke supplementen en het herkennen van de waarschuwsignalen in de mond. Deze worden eigenlijk voor ons steeds duidelijker. Gevoelige tandhalzen? Zou dat met bovengenoemd mechanisme te maken kunnen hebben?
Van belang hier blijft wel om in nauwe samenspraak met Uw tandarts te blijven. Hij of zij blijft belangrijk in de begeleiding, die zeker in het begin belangrijk is. Bovendien kent Uw tandarts heus nog wel meerdere wegen die naar Rome kunnen leiden.
Noem het ‘zweverige tandheelkunde’, want het is buiten de conventionele paden gedacht.
Maar vooralsnog denken wij tot nog grotere hoogte te kunnen komen voor Uw mondgezondheid. Ondanks dat de stroom of de flow in Den Haag omgekeerd loopt.
Voor dergelijke innovatie bestaat geen tarief, want dat mag niet van het Binnenhof. Toch vinden steeds meer collegae dit zo van belang, dat zij dit met U willen delen. Dat zijn op dit moment voornamelijk de tandartsen die zijn aangesloten bij de KOM.
Dus wat let U om daarbij te komen?
Gezellig, KOM erbij!
Kunnen we samen gaan dromen over een toekomst, waarin we dit arsenaal aan borstels wellicht achterhaald gaan vinden? Dat zou toch wat?

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.