
Losvaste Deuntjes II; Wijn met olijf voor Mary
Wijnen wijnen, een analyse.
In tegenstelling tot wat velen wellicht over Rosie denken, gaat het liedje niet over een dame maar over een overschot aan heren.
Tenminste zij fungeerden als muze voor Neil om zijn eerste nummer 1 hit te schrijven.
Hij hoorde over een inheemse stam in Canada dat kampte met een schrijnend tekort aan vrouwen. Om de tijd desondanks zonder vrouwlijk gezelschap door te komen, gingen al die eenzame mannen aan de wijn en dronken daarmee hun verdriet weg.
Crackling in het Amerikaans verwijst hier naar de duiding van ‘sparkling’ wine en Rosie naar rosé.
Crackling you’re a store-bought woman, zingt hij dan ook. En toen Martien Meiland dit door kreeg, kwam hij uit de kast. Denk ik.
Quarentini feitje du jour.
Weet U, ik lul ook maar wat uit m’n nek. Maar dat geeft het leven wel sjeu voor mij. Als iedereen zo ernstig en serieus zou zijn als ik eigenlijk verstandiger zou moeten weten, tja, wat is de lol dan nog?
Maar dit gezegd hebbende, zit ik hier wel serieus met een quarentini in 1978. Toen stond ‘Jij bent degene die ik wil’ van John en Olivia op 1 hier. Maar geef mij nog steeds maar die met stip op nummer 9, ‘hopeloos toegewijd’ van Olivia solo. En ik voel het nog …
Maar hier het quarentinifeitje van de dag. 1978 behoorde tot het vinyltijdperk. En wist U, dat zij die in 33 waren geboren toen met 45 al 78 waren?
Proost!
Mary
In tegenstelling tot dat wat vaak gedacht wordt, kwamen The Sutherland Brothers helemaal niet uit Amerika. In de jaren zeventig was dat common knowledge, want we werden overspoeld met deuntjes en veel van die deuntjes waren van Britse makelij.
Deze broers kwamen uit Schotland.
Hun vader was lid van de band The Melody Makers, dus hoe meer kan een mens losvaste deuntjes in het bloed meekrijgen? Naast hun vele voorbeelden was het John Lennon die als de grootste bleef gelden.
Uiteindelijk scoorden ze met Laying in the arms of Mary in 1975 hun grote hit.
Eind jaren zeventig hingen ze hun gitaar aan de wilgen. Ze vonden dat de opkomst van de Punk hun muziek overbodig maakte.
Hun meest verkochte hit was Mary echter niet. Dat was Sailing dat ze in 1972 al hadden uitgebracht. Het was Rod Stewart die in hun succesjaar daar een wereldhit mee scoorde door het als ballad op te nemen.