Korpsbal Inside
Het is allemaal een spelletje, zo heb ik begrepen.
Ik heb het over het spelen van korpsbal.
Korpsbal is een oud Hollandsche tak van sport voortgekomen uit het nog oudere korfbal. Zo wordt net als bij korfbal een strikte scheiding der sexen gehandhaafd bij korpsbal. Alleen is niet de korf hier het doel. Bij korpsbal draait alles om het elkaar toespelen van de bal en het bovendien zo vernederend mogelijk buitenspel zetten van bij voorkeur aankomende teamgenoten. Hoewel punten ook gescoord kunnen worden door medespelers met zoveel mogelijk grensoverschrijdend gedrag te confronteren, kan er pas sprake van een overwinning zijn; als de tegenstander op moet geven door opgelopen geestelijke blessures.
Anders dan bij de meer reguliere balsporten kent korpsbal geen grensrechters en bestaat de theepauze uit een bierpauze, doch men rept zelf liever over een pilspauze.
Korpsbal is ouder dan men op het eerste gezicht zou denken.
Zo werd er in de vorige eeuw al korpsbal gespeeld, doch was dit louter aan heren van stand besteed; waar die van Minerva en Vindicat toen al het niveau van het spel bepaalden.
Voor de wedstrijd en in de rust was het destijds gewoongoed voor korpsballers om zich in te vechten in elkaars kleedkamer. Hier vielen doorgaans stevige woorden als ‘feut’, ‘kerel’ ,’knor’ of ‘noviet’ tot ‘recruut’ aan toe. Edoch na introductie van de basisbeurs won korpsbal ook eindelijk aan populariteit bij de vrouwelijke sekse. En tijdens het brassen bij de kleedkamers vallen nu met regelmaat niet eerder gehoorde termen als; ‘bungasletje’, ‘matras’ tot het immer populistisch volkse ‘hoer’ aan toe. Waarmee de sport minder verfijnd lijkt te zijn geworden, doch dat is slechts schijn.
“Marktwerking doorvoeren in alle lagen van de samenleving is daar een fraai voorbeeld van. Waar men in het verleden zich beperkte tot wedstrijden rondom de campus alleen, daar is nu een landelijke beweging gaande. Zo reizen spelers van campus naar campus om de sterkte van hun revers en plooirokjes te testen. In het heetst van deze strijd is de winnaar; hij of zij die er met de meeste kleerscheuren van met name plooirokjes vanaf komt. Het is een hevige concurrentiestrijd geworden, waar campus Leiden nu al ruim twee kabinetsperiodes bovenaan staat. Zo heeft met name campus Groningen de laatste jaren nederlaag op nederlaag moeten lijden. Dit is dermate hoog opgelopen, dat vrijwel alle basisspelers geestelijk hulp hebben moeten zoeken en zijn er zelfs hele studentenflats nu onbewoonbaar verklaard. Hiermee kon er van enige verdediging geen sprake meer zijn en zag team Leiden de kans schoon, om zo snel mogelijk alle geestelijke zorg weg te bezuinigen. Waarna het goed gebruik is geworden; hartelijk te lachen om zoveel mogelijk geestelijke ellende. Oneerlijke concurrentie, zeggen de spelers uit Groningen. Simpele marktwerking, houdt men aan de overkant van het IJsselmeer vol.
“Het is gewoon een kwestie van wie er mentaal het sterkste is”, zei Roderick met wel drie aangeschoten bungasletjes van de tegenpartij om zijn nek. Op de vraag of het behaalde kampioenschap wel terecht was en of hij nog dromen had, antwoordde Roderick hees met schorre stem zonder r.
“Jazekej, we hadden gewoon de beste tactiek. En mijn djoom is met kojpsbal intejnationaal te gaan. En ik denk dat we met de nieuwe dividendstjategie van ons net nieuw gevormde Oranje een goede kans maken op kwalificatie voor het aankomende WK.”
Waarna het gesprek onmogelijk werd gemaakt door de dames, die allen om het hardst; “metoo Roderick, please me too!”, begonnen te gillen en heel hard gingen trekken aan zijn revers.
Tot slot zorgde de mogelijke kwalificatie voor een WK voor zoveel vreugde, dat er niemand meer in staat was voor verder commentaar.