Once upon in time in the West

Once upon in time in the West

Bij het zoeken naar een mogelijke verklaring van ‘why can’t they all just get along’, stuitte ik op deze best wel plausibele.
Tenminste wij keken er vroeger als kind ook altijd naar en dan werkt dat toch door. Jessie houdt, vermoedelijk moet ik erbij vermelden, voet bij stuk; omdat ie naast the looney tunes ook figureerde voor de kapspiegel van z’n moeder.
Onwaarschijnlijk goed was ie in; ‘For a few Euro’s more’ en niet te vergeten zijn spannende ‘Fist full of Euro’s’. Onnavolgbaar zelfs wist hij voor de verkiezingen zichzelf te promoten als the good versus the bad and the ugly, waar ie echt op z’n top was en iedereen hem adoreerde als de nieuwe Clint.
Maar zoals met alles in de annalen van mijn hoofd, is Jessie ook vandaag de dag neereschoten door de gaande ontwikkelingen parallel aan die der spaghettiwesterns. De komische western deed namelijk zijn intrede, dat de huidige klucht meer in het juiste perspectief zet. Deze films waren zelfs nog succesvoller dan de films van Sergio Leone. De film die de serieuzere Leone-western met de komische Hill-western probeerde te combineren, heeft verdomd veel weg van onze huidig tijd in de West, gespiegeld aan de heilige graal van dit era: ‘My name is nobody’.
voetnootje: zelfs deze film sloeg aan bij het publiek?

De trailer begint met mysterieuze panfluit en tumbleweed rollend van links naar rechts, maar toch meer naar links. De gevreesde gunfighter loopt de saloon binnen en richt zijn colt op Jessie, die net aan de lunch zit.
“Is you Jessie?”, vraagt hij rauw.
Jessie kijkt verschrikt op en stamelt door al die slierten; “eh no, my name is nobody.”
Aan het einde van de film weet de kijker wel beter, want JESSIE SPAGHETTI rolt daar in van die dikke rode letters van de titelrol over het scherm.

Voor hen die na de film nog twijfelen, verwijs ik naar het literatuuronderzoek dat deze verklaring als zijnde meer dan logisch ondersteunt. Want spaghettiwesterns voldoen namelijk en meestal aan de volgende kenmerken:
*low-budgetproductie (spreekt voor zich)
*opgenomen in Spanje en/of Italiƫ (opvang)
*weinig dialogen (spreekt voor zich)
*gewelddadig (vraag het aan een gemiddelde boer)
*geen uitgesproken onderscheid tussen goed en kwaad (politiek in notendop)
*figuranten hebben een mediterraan uiterlijk (op lijf geschreven)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.