MiniDSP-shd

MiniDSP-shd

Na de stormachtige verovering van de digitale op de analoge wereld, luisteren we nu alweer een tijdje na de CD’s door onze oortjes en of bureauplankmodelboxen naar ‘gestreamde’ muziek.
Het motto less is more werd leidend. Alleen dat werd wel heel errug more van het less.
Een beetje speaker kon niet meer. Dat hoefde niet meer met de opkomst van vele surroundsystemen, soundbars en woofers.

Mijn alweer jaren geleden hernieuwde liefde voor het ware hifi-stereo-geluid met twee kanalen deed mij weer terug naar het analoge gaan. En daar horen geen soundbars bij en zeker geen woofers, want die zaten al lang in die oude speakers. Een zoektocht begon naar het perfecte geluid.
Dat bleek, zo merkte ik met vallen en opstaan, net een campagne van vele kruistochten. Iedere keer kom je zo toch weer terug zonder graal. Dus ik liet dat perfecte geluid los en ging op zoek naar mijn geluid; eentje die bij mijn oren paste. Dat heeft uiteindelijk geleid tot buizenversterking en het bouwen van eigen hoog rendementsspeakers.
Deze JBl ’s 4346 diy speelden na de bouw met analoge scheidingsfilters. Deze ‘crossovers’ zorgen ervoor, dat de juiste frequenties naar de juiste drivers gaan. Meer dan content zat ik in mijn analoge wereld te genieten. Maar van definitief ontsnappen aan de digitale bleek geen sprake. Naast platen spelen begon  ik ook stiekem met enorm te genieten van muziek streamen. Door die boxen klonk dat nu  zoveel ‘more’ zeg maar. Het bleek eens te meer dat, wanneer twee werelden elkaar ontmoeten; gewoon ook hele mooie dingen kunnen ontstaan.
De Sonos Ultimo deed hier intrede en de analoge wereld werd dankzij de digitale weer een stukje groter.
Een klein wonderboxje verving de analoge crossovers. Deze kleine miniDSP kon de frequenties digitaal scheiden en gaf een aardige keur aan instellingsmogelijkheden. Langzaam hoorde ik beetje bij beetje, dat mijn eigen geluidje een lekker geluidje begon te krijgen.


En toen kwam Sonos met het bericht; dat je maar nieuwe apparatuur kopen moet, omdat ze de oude niet langer gaan ondersteunen.
Daar heb ik toch zo’n hekel aan. Juist na de succesvolle integratie van digitaal met analoog, was ik wellicht bijna aan het einde van mijn zoektocht. Komt Sonos met zo’n bericht. Ja, je kon wel nieuwe spullen van ze kopen met weinig korting en met abonnement?

Als ik ergens een hekel aan heb tegenwoordig, zijn het wel al die verschrikkelijke onderhoudscontractjes. Op het werk erger ik mij daar al te lang groen en geel over. Ze gaan je zelfs dreigbrieven sturen, als je het niet doet. Zo van dat bij storing je dan geen voorrang meer krijgt. En geen garantie, die je toch al nooit hebt. En natuurlijk geen korting op de alsmaar doorwoekerende voorrijkosten, die volgens mij met natte vingerwerk tijdens de vrijdagmiddagborrel berekend worden. Het wordt in ieder geval steeds meer bezopen. Al dat nieuwe gezeik kost je gauw duizenden Euro’s op jaarbasis. Puur zondegeld om louter op papier te hebben staan; dat je onderhoudscontract hebt, dan wel abonnement. Voor apparaten; die ooit jarenlang zonder enig onderhoud prima bleken te functioneren.
Dat Sonos deze melkkoe ook heeft ontdekt, snap ik. Maar ik besloot uit principe hier niet meer in mee te gaan. Bij thuiskomst van weer eens zo’n kruistocht zei ik; dat ik nou toch een handig ding onderweg had gezien.

Daar had het thuisfront geen enkel probleem mee, dat ik dat had gezien.

Twee jaar geduld heb ik moeten betrachten. Een mens kan sowieso niet alles tegelijk. Maar recentelijk kwam mijn wens uit en opende ik de doos van de nieuwe miniDSP-SHD.
Dit apparaat is een netwerkstreamer alsook voorversterker en DAC met mogelijkheid van geluidscorrectie door meegeleverde microfoon.
Er bestaan drie versies; waarvan eentje zelfs met eindversterking. Zelf heb ik voor die met analoge uitgangen gekozen.

Mijn audiolijn bestond tot nu toe uit; bron(Sonos) – DAC-  voorversterker – miniDSP-tje – eindversterker – speaker(bi-amped).
Mijn nieuwe moest gaan bestaan uit; de miniSDP – eindversterker – speaker(bi-amped).

Het duurde even eer ik ermee spelen en experimenteren kon.
Zo out of the box kan je hem weliswaar aansluiten, maar dan is ie nog niet geïnstalleerd.
De enige software fabriek uit is Volumio. Dit is opensource software, dus geen abonnement of licentiegedoe, waarmee je kan streamen via de browser op je PC of via een app op je telefoon.
De rest van de software haal je van de sites van DSP en van Dirac. Laatstgenoemde is voor de geluidscorrectie. Daar zag ik best wel tegenop. Niet in de laatste plaats na al die misereverhalen gelezen hebbende over hen, die er goed klaar mee waren. Eentje zat eraan te denken deze DSP uit het raam te gooien. En een ander zei, dat ie wel kon janken. Even dacht ik; hebbik weer en waar bennik aan begonnen?


Er zijn genoeg momenten geweest, dat ik dacht; ja en nou?
Maar zolang je de handleiding volgt, kan het eigenlijk niet echt goed fout gaan. Een groot nadeel is wel, dat de installatie nogal nauw luistert. Daarmee bedoel ik, dat alleen de stappen volgen geen garantie is. Want die digitale wereld is leuk. Maar je bent als leek daar wel heel erg afhankelijk geworden van support, wil je de mogelijke hindernissen overwinnen. Tijdens het in bedrijf stellen van dit apparaat ben ik tot nu toe op drie obstakels gestuit.

De eerste kwam al direct met het in gebruik willen nemen.
De software was geïnstalleerd, alle kabels aangesloten en de externe oude sonosbox als tijdelijke bron, daar verdere installatie al doende zou moeten gaan. Er kwam geluid uit. Maar dat was dan ook alles. Hoopvol klik ik het programma aan en meteen opende een scherm voor de instellingen. Maar zo snel als dat scherm kwam, nog sneller viel het weer weg. De verbinding werd steevast na een secondje of zo verbroken. Na een kwartier kloten herkenden de apparaten mekaar wel heel even, alsof ze mekaar terloops op straat tegen kwamen. Verder weigerden ze eigenwijs in gesprek te gaan.
Met dit communicatie-euvel staat het forum ook vol. Dan kan je van alles gaan doen en krijg je allemaal adviezen van nieuwe kabels tot firewall-aanpassen. De kern hier blijft, dat je dan maar gewoon moet gaan zitten hopen. Hopen dat 1 adviesje dan de oplossing is.
Na twee herinstallaties zonder resultaat besloot ik om  het eens met een oude laptop te proberen. Die gaf gek genoeg geen enkel conflict meer en ik kon verder. Of te wel; Windows moet ook wel mee willen helpen. Er is kennelijk maar een enkel niet meer te traceren onbekend dll-bestandje voor nodig of zo om de boel in het honderd te schoppen. Als je zelf de software installeren moet, zou wat meer handige feedback van deze wel zo welkom zijn. Want hopen dat iets gaat werken frustreert danig.

Mijn tweede hindernis was, toen ik Volumio wilde gaan verkennen. In die software kan je de plugins installeren voor bijvoorbeeld Spotify, dan wel gebruik maken van de reeds geïnstalleerde. Volgens de handleiding kom je via je browser in de wizard van verdere installatie. Niet dus. Enkele voorbeelden staan in de handleiding genoemd, wat je dan doen moet. Dan moet je het IP-adres van je dsp invullen en die staat daar en daar. Ook deze feedback laat te wensen over.
Het staat altijd zo leuk op een plaatje. Nooit staat er wat je doen moet, als dat bij jou niet het geval is. Uiteindelijk in de router zelf ingelogd om het IP-adres daar uit te lezen. Daarna kwam ik wel meteen in de wizard en ging het weer soepel conform de plaatjes.
Een snelle configuratie werd gedaan en toen kon ik gaan zitten genieten. Tussen de bedrijven door heb ik de streaming verder ingesteld en kon de Sonos eraf.
Een groot voordeel van deze miniDSP voor mij is dat deze vier analoge uitgangen heeft. Verder meerdere digitale aansluitmogelijkheden en is het zelfs mogelijk om een platenspeler erop aan te sluiten. Wel met de juiste trap ertussen dan uiteraard.

Na dit gedoe was ik klaar voor de geluidscorrectie.
Met een microfoon kan je vele metingen doen. Uiteindelijk krijg je dan een grafiek met jouw gemeten geluid en daar overheen een gewenst verloop volgens de software.
Die targetcurve kan je 1 op 1 overnemen, of er eerst zelf nog wat aan veranderen indien gewenst. Zo heb ik bij mijn meting het laag niet conform de gewenste lijn laten lopen. Omdat het fantastisch laag van deze boxen mij juist extra kunnen doen genieten en dat kenmerk wilde ik niet weg hebben.
Uiteindelijk sla je dat filter op en heb je een voor jouw speakers in jouw (huis-)kamer een geschikt geluidsfilter, die direct in de miniDSP geladen wordt. Je kan zo vier filters opslaan, alsook vier verschillende geluidsconfiguraties. Zo kan je een pre-set voor de TV instellen, eentje voor klassieke muziek, eentje voor modern en misschien eentje als het meubilair verplaatst is. Bij iedere pre-set heb je dan altijd de mogelijkheid het ‘gemeten’ filter uit te schakelen, dan wel aan te laten.
Het duurde eerlijk gezegd even, eer ik het door kreeg. Maar na verloop van tijd gaat het verschil tussen gewoon en gecorrigeerd steeds groter worden.
Als ik nu naar gecorrigeerd luister, zijn de details vele malen strakker. Zo hoorde ik zojuist nog een drumstel, dat schuin achter de zanger stond. Die zanger stond zelf links van het podium. Enorm hinderlijk! Want waarom staat ie niet gewoon in het midden zoals al die anderen?
Maar dat was niet mijn derde obstakel.

Die derde van dat scheepsrecht ontstond toen ik zomaar in de software een knoppie indrukte.
Vraag me niet waarom. Ik wilde gewoon even kijken wat er gebeuren zou als ik voor shutdown koos.
Ja, want als je naar bed gaat, wil je wel dat alles uit staat. Dat ging het dan ook.
Maar niet om te gaan slapen. Wel om in een diepe coma te belanden. Inloggen in de router kon zelfs niet meer. Die gereset doch zonder soelaas. En iedereen ondertussen vraagt je wat er toch met het internet is gebeurd.
“DAT WEET IK NIET!”
Op zo’n moment snap je die verhalen op dat forum wel. Uiteindelijk bleek, dat je soms even wat meer geduld moet hebben. Wat trouwens best wel gek is in een digitale wereld. Gelukkig ontwaakte alles alsnog vertraagd.

Kortom; als je de stappen volgt en ook je router, is deze digitale doos van Pandora met een beetje geduld echt een geweldige aanvulling van en voor het analoog. Voor mijn setting tenminste. Dus ja ik ben er best wel enthousiast over en ik ben niet de enige.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.