Made in China

Made in China

Dit is Lacie.
Lacie heeft hier nog een rating van 4,2 op basis van haar vriendenkring, prettige interacties op social media en haar verder gewenst sociale gedrag. Lacie leeft met zo’n permanente fake smile, want anders zou het haar punten kunnen kosten. Dus loopt Lacie de hele dag likes te geven aan iedereen in de hoop haar rating te behouden en wellicht te laten doen stijgen. In de loop van de aflevering Nosedive van Black Mirror echter verliest ze punten en uiteindelijk belandt ze op het nulpunt. In de gevangenis, waar dat nulpunt altijd toe leidt, wordt ze gestript van alles dat de burger een burger maakt. Want zo’n lage ranking is niet wat de autoriteiten voor ogen hebben en Lacie ging van 4,2 naar helemaal niks.
Maar Lacie is fictie.

In China is men druk bezig niet alleen de wereld te veroveren, maar ook de bevolking. Over een paar jaar moet er op iedere twee! Chinezen een camera hangen; om het gedrag van burgers in de gaten te houden.
Nu al krijgt men punten voor een kredietwaardige vriendenkring en aftrek als er eentje schulden heeft. In China krijg je ook puntenaftrek voor het zomaar fout parkeren van je fiets op de stoep. Maar dat kun je weer ophalen door heel veel luiers aan te schaffen, want dat is een teken dat je verantwoordelijk bezig bent. Ben je een gamer, dan loop je kans op forse deductie. Maar lach je kritiekloos en dom afgestompt naar iedereen, dan krijg je er vanzelfsprekend weer bij.
Virtueel is hiermee reëel geworden.

Hier gaat ook de sleepwet daadwerkelijk om, personal data. In Den Haag is men gewoon open en bloot hiermee bezig. Wetjes die deze faciliteren gaan er in no time doorheen. Andere wetten, die de burger meer moed zouden kunnen geven, kennen echter de bekende jarenlang voortslepende ‘zorgvuldige’ periode.
In Frankrijk hadden ze die laatste terrorist ook in het softwarenet gevangen en goh, ook dat hielp niet. De efficiëntie van de sleepwet is zeer beperkt door het apert gebrek aan mankracht. Maar wel uiterst geschikt om iemand een rating toe te kennen. De fiscus staat te springen en de opslag over de grens van uw data is al geregeld. Want hier bewaren we al die privacygevoelige informatie natuurlijk niet, zo gaan ze in dit land niet met ons om …
Neen, het getuigt van VOC-mentaliteit deze voor deleten te verkopen.
Zelf zit ik er ook aan te denken om camera’s op te gaan hangen. Iedere bezoeker hier krijgt er dan punten bij. Ja, bij!
Zet er iemand z’n fiets scheef in de carport; 2 punten! En duikt U laveloos in de sloot aan de overkant; dan komt U in aanmerking voor maximaal bonuspunt!
Big Brother is geen fictie meer, maar een grof verdienend format waarvan iedereen die mol kent. Niemand doet wat, geen enkel protest, want dat kost natuurlijk punten.
Onze huidige realiteit is made in China

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.