Who let the dogma’s out

Who let the dogma’s out

Magic-RoundaboutTerwijl ik voor de boodschappen onderweg ben, hoor ik op de radio dat meer dan 40% de verkeersregels niet meer voldoende kent. De afgelopen 15 jaren zijn er zoveel bordjes en regeltjes veranderd bijgekomen, dat een opfriscursus eigenlijk verplicht zou moeten worden volgens de spreker. Naar mijn weten is het parkeerverbod qua signalering nog steeds  onveranderd gebleven en toch sta ik in de file door al die parkerende vehikels, precies daar waar het verboden is. Aan de overkant stroomt de nieuwe moskee vol en er staat zelfs een agent toe te kijken zonder bonnenboekje. Blijkbaar is in dit land op basis van religie discriminatoir gezag geoorloofd. Ik denk aan het rij-examen van mijn zoon waar je richting naar links aangeeft als je de rotonde voor driekwart neemt. Dit is niet verplicht, maar wordt als ‘service’ gezien… Naast voorrang moeten we dadelijk ook nog service gaan verlenen? Welke idioot verzint dit? Is de rotonde ineens vierkant geworden of zo?
Eindelijk kan ik door en denk; ‘krijg de zenuwen met je nieuwe regels als de oude al niet gehandhaafd worden.’

tunnelOp de snelweg zijn mijn gedachten bij de vluchtelingen die nu voorbijkomen op de radio, maar dat had ik mis. Nu de vluchtelingen meer georganiseerd lijken dan de hele EU bij mekaar, spreekt men niet meer van vluchtelingen doch van migranten. Want vluchtelingen die asiel willen aanvragen in Europa, bestormen normaal gesproken toch geen tunnels?
Volgens mij zijn het geen van beiden doch louter een natuurlijk gevolg van de bevolkingsexplosie in Afrika. Niemand lijkt zich aan ons fokgedrag te willen branden; dat uiteindelijk een redelijk causale factor is voor alle wereldse problemen. Eeuwenlang hebben paters lopen verkondigen dat dat moet van God. Zijn concurrent doet het wat dat betreft heel wat directer. Over Allah zegt de koran: “Hij is de Schepper der hemelen en der aarde. Hij heeft u tot paren gemaakt evenals het vee te uwen behoeve. Daardoor vermenigvuldigt Hij u.”
Dus waar de Christen het bijna zielig zelf moet doen, overkomt het de moslim spontaan? Zou dit de reden zijn van al die spanningen in de azc’s? De kleine minderheid steunt en kreunt zich een ongeluk en dat kan nu eenmaal op de zenuwen werken van de meerderheid. Jaloezie zal ook wel meespelen. Als je als geloofsgemeenschap slechts kan bogen op één enkele spontane bevruchting, dan ben je in dat andere gezelschap vrij snel de risee.

slager

In de rij bij de slager heb ik alle tijd om het eigen gedachtevlees verder te keuren.
Ik heb het niet zo op paters, imams en hoe ze ook allemaal mogen heten. Doch voor één priester heb ik wel heel veel ontzag. Erasmus. En niet omdat ie recalcitrant onwettig in Rotjeknor is gebaard. Nee, omwille van zijn onvoorstelbaar heldere geest, verdraagzaamheid en hang naar vrede op alle gebied. Ook als ‘de’ voorloper van Charlie Hebdo was hij in mijn ogen het voorbeeld. In feite was hij de uitvinder van de cartoon in woorden en zeker in die tijd, die helemaal bol van religie stond, een uitzonderlijk persoon. Hij werd verketterd dat hij de weg voor Luther geplaveid had. Doch zelf heeft hij niet met dat hamertje dat pamflet aan kerkdeuren getimmerd, hij heeft slechts de waarde van de vrijheid voor meningsuiting willen laten doen doordringen. Hij was geen tegenstander van Luther, hoewel hij uiteindelijk niet die gereformeerde weg heeft bewandeld. Nee, gezond verstand stelde hij boven alles, boven al die levenslot bepalende dogma’s van die periode. Een donkere periode waarin hij met zijn common sense zo enorm veel licht heeft gegeven. Het is dat die er al staat, maar als er één gelovige een standbeeld verdiende…

standbeeld_erasmus_rotterdam

Ik rij mijn straat in en zie dat ik hautain uitdagend word nagestaard door het veranderd straatbeeld. Als overtuigd atheïst voel ik mij steeds minder op m’n gemak hier. Je moest altijd al als niet gelovige onverdiend respect voor gelovigen opbrengen en dat was en blijft dus sowieso eenrichtingsverkeer. Maar vandaag de dag lijkt dit zelfs met nieuwe interpretaties dan wel regeltjes te moeten worden afgedwongen. In het land van Erasmus nota bene dreigt onze eeuwenlange strijd tegen het kerkelijk juk met al die bespottelijke dogma’s nu ondermijnd te worden door de gevolgen van juist deze. Want ze zullen blijven heen gaan en zich vermenigvuldigen. Ik zie het somber in en denk doem omdat niemand doet wat gedaan moet worden en dat zou toch minimaal handhaven van eigen normen en waarden moeten zijn; die ons idee van vrijheid weergeven. Die idee is en wordt geweld aan gedaan dus wordt het hoog tijd eens te gaan handhaven. Niet met woord doch met gezag. Maar de huidige volksvertegenwoordigers vertegenwoordigen mijn levensopvatting niet meer. Ze zijn slap, dom en apetrots als ze om het hardst kunnen gillen dat we niet zonder Europa kunnen en daarom onze soevereiniteit volledig moeten verpatsen aan Brussel; want die alleen weet hoe alles moet? Zo goed zijn ze bezig in hun tunnelvisie dat zelfs de migrant daar nu ook massaal in mee wil. Hoezo kunnen we niet zonder? Drijft Nederland dan ineens weg of zo? En zonder Brussels dictaat betekent echt niet verbannen for life van het continent met slechts wat spaarzaam water en oud brood. De politici lichten moedwillig het volk totaal verkeerd in, dat ook een causale reden is van de huidige problematiek. Ik zei het al; we zijn met te veel en dat geldt helaas ook voor de politici.
In de krant lees ik over een wel heel jonge vereniging. Ik word boos dat er importbruidjes van 14 onze grenzen overschrijden. Het staat verdomme in onze grondwet dat je als volwassene geen geslachtsgemeenschap mag hebben met kinderen. Maar ja, is het slappe excuus van de zogenaamde handhavers, we erkennen hier nu eenmaal huwelijken in den vreemde verbonden. Het lijkt wel of de echt verlichte geesten uitgestorven zijn en dat er daarvoor in de plaats lieden zijn gekomen met weer allemaal nieuwe dogma’s en daar waren we nou net van verlost.

dogmatic-church

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.