JBL diy-project; de kasten I

JBL diy-project; de kasten I

Nadat de oude drivers esthetisch zijn opgelapt en de visatonhoorns geschikt gemaakt zijn voor de jbl-tweeters, is begonnen met de kasten.

Gekozen is voor 1.45 cm. hoog, 51 cm. breed en 40 cm. diep. Simpelweg om de plek die ik in gedachten heb. Zittende in de zetel zou dan de midtone zo’n beetje op oorschelphoogte binnen kunnen komen, afhankelijk van het soort oor uiteraard. Het volume zou meer dan genoeg moeten zijn voor de bass om volledig tot uiting te kunnen komen. Alleen zal de eega nog overtuigd moeten worden van een iets andere inrichting.
MDF platen zijn volgens bovenstaande maatvoering verschroefd en verlijmd om een balkskelet. Dan zal je altijd zien, dat hout van de Gamma en zo dus nooit recht is. Doch met de nodige krachttermen en schuurmachines was tot een aanvaardbaar resultaat te komen. De droogtijd wordt tussendoor benut om de kleinere kasten voor de midtonedrivers te verlijmen.

In de frontpanelen worden de benodigde uitsparingen gezaagd. Beter is dit om met een frees te doen, zeker voor de grotere uitsparingen. Bij gebrek aan beter zijn hier decoupeerzaag en boormachine met cirkelaccessoires gebruikt.
De drivers worden gepast en hier en daar nog wat corrigerend geschuurd, waarna de kast voor het eerst gegrond kon worden.

Tapmoeren worden aangebracht aan de voorzijde, daar voor afneembare frontpanelen is gekozen. Die dingen worden loodzwaar en eventuele toekomstige werkzaamheden kunnen dan zonder verplaatsing worden uitgevoerd.
De panelen worden aan beide zijdes gegrond en de drivers voor een eerste keer gemonteerd. Nu dit redelijk lijkt te passen, kan gedacht worden hoe de ophanging van hoorndrivers van binnen te verstevigen.
De hoorns zijn redelijk lang en de drivers zelf komen daardoor erg ver van het frontpaneel af te hangen.

De midtonebox wordt gemonteerd en een steun voor de tweeter wordt gemaakt, met dank aan het geweldige fotomateriaal op het forum van audioheritage.
Het nadeel dat de achterzijde niet demontabel is, is dat de steun op het frontpaneel moet worden bevestigd; tenzij een nekhernia gewenst is. Na aanbrengen afdichtingstape achterzijde frontpanelen worden de schroefgaten nagelopen en op de kop z’n kant iets meer verwijd opdat de schroefkoppen kunnen verzinken.
Van de zwarte schroeven is afgestapt, omdat de messing vervangschroeven toch rustiger ogen.
Na schuren en ontvetten wordt de Warnex aangebracht. Liever was er eerst even geoefend, want dat spul droogt rap. Maar na vallen en opstaan zijn de kisten uiteindelijk voorzien van een stevige harde laag. Nu kan gedacht worden aan het aanbrengen van dempingsmateriaal, interne bedrading en wel of geen luidsprekerdoek.
Nog wel moeten de basbuizen worden gespoten en gelijmd, maar de eindmontage van de drivers is in het zicht gekomen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

RSS
Follow by Email