De zwemvereniging met eczeem, hoofdstuk I

De zwemvereniging met eczeem, hoofdstuk I

Hoofdstuk I       Uitgezonden brief van de voorzitter

 

Zwemvereniging De SwimShack Hutje bij de poel.
Duikbril 2
Zwemvliet

06 mei 2016

ond.: van hoge urgentie

Geachte leden,

Nu de eerste trainingsdag van het seizoen erop zit, heb ik de behoefte één ander persoonlijk toe te lichten. Zoals velen van jullie al weten, is de laatste raadsvergadering ongewoon tumultueus verlopen. Daar zijn vele vragen gerezen over hoe nu verder. Als trouw lid van onze zwemvereniging heeft U recht om te weten wat onze vereniging de laatste periode te verduren heeft gehad. Dus ja, er is politiebescherming ingeroepen. Maar, en dat wil ik benadrukken, de vergadering is uiteindelijk correct verlopen en het ontslag van onze voormalige voorzitter Gerrit Zalmsnip is dan ook definitief! Voor eventuele vragen kunt U zich tot ondergetekende wenden. De raad heeft namelijk unaniem besloten dat, zolang er geen nieuwe voorzitter is aangetrokken, ik mijn recentelijk aangenomen en vrijwillig penningmeesterschap met deze vrijgekomen functie zal gaan combineren. Graag wel in de avonduren want overdag werk ik, zoals U weet.

Wie heeft er niet gezwommen in ons prachtig bad? Hoeveel van onze kinderen zijn hier niet groot gezwommen? Ik overdrijf niet als ik zeg vrijwel allemaal. Onze gedachten blijven bij de kleine Vigo waarna het verplicht rugzwemmen onder water gelukkig uit onze zwemcriteria geschrapt kon worden. Ja, we zijn een vereniging bomvol traditie. Maar ook in ons dorp staat de tijd niet stil. Iedereen weet dat enkele jaren geleden ons het zwemwater bijna tot de lippen stond. Ik spreek hoe dan ook mijn dank uit aan Gerrit, die onder deze moeilijke omstandigheden ons hoofd boven water heeft weten te houden. Maar dat ging wel voor zijn prijs. En die, beste leden, was niet meer te behappen.

Hoe blij waren we niet dat Gerrit, na jaren bij de Koninklijke Zwembond te hebben gewerkt, zijn topfunctie wilde opgeven voor het voorzitterschap bij ons. Gerrit ging voortvarend te werk en volgens sommigen, waaronder ondergetekende, te voortvarend. Ik wijs U op bovenstaand briefhoofd, want ik heb besloten onze oude naam in ere te herstellen. Vanaf nu heet onze vereniging gewoon weer Zwemvereniging Hutje bij de Poel, die trouwens nog steeds bekend staat als de ZHP in de volksmond.
Gerrit was hier koud een dag aan de slag, toen hij het oude naambordje heeft laten vervangen door die van ‘swimshack’. We hebben het geslikt, want andere tijden. Maar die verandering leidde al snel tot internationalisering van ons bad. Hoeveel aanvragen we niet hebben gekregen van over de hele wereld? Gewoon te veel. In zijn eerste jaar wist hij zo een ongekend grote cashflow te genereren. Zo goed had onze vereniging er nog nooit bij gestaan. Maar de toeloop was navenant. Gaandeweg bleek de gezelligheid langzaam maar zeker te verdwijnen en de jarenlang trouwe vrijwilligers gaven er de brui aan. Maar het geld was goed. Zo goed zelfs dat Gerrit grootste plannen liet maken voor grote renovatie, waar afgelopen voorjaar dan ook daadwerkelijk mee is begonnen. De overdekte parking is opnieuw bestraat en de heg gesnoeid. Volgens de planning had vorige maand de bulldozer moeten komen om na de entree de rest van ons bad aan te pakken. We lagen op schema en zouden net voor de opening van ons zwemseizoen klaar zijn.

De avond voordat de bulldozer zou komen, zat ik de boeken bij te werken. Tot mijn grote schrik bleek onze vereniging een negatief saldo te hebben! Ik heb destijds, zoals jullie allemaal weten, een Algemene Spoedvergadering belegd en Gerrit op de zalm af gevraagd waar al het geld was. Geld van de leden, van jullie en mij. Ik herinner mij nog zeer, hoe hij dit verklaarde met dure offertes en nota’s van allerhand ondernemende aannemers. Hij heeft toen beterschap beloofd en nu zijn we een maand verder. Inmiddels lopen er vele jaarabonnementen overzee en ik hoop echt dat die niet allemaal komen, want ze hebben er wel recht op. Gisteravond is de vergadering, zoals vermeld, erg tumultueus verlopen. Gerrit kwam met een nieuwe fiets aangereden en dat zette de toon eigenlijk meteen. Die nieuwe fiets had ie namelijk bekostigd van onder andere ons lidmaatschapsgeld! Hij heeft het zelf bekend en ook dat al het kasgeld op was! U begrijpt dat de raad dit niet langer kon tolereren. Gerit is vriendelijk verzocht zijn voorzitterschap op te geven en toen werd ie vals. Direct hebben we de politie gebeld want de veiligheid van de raadsleden was echt in gevaar. Hij ging tekeer dat het niet mooi meer was. Maar hulde aan de politie. Gerrit is afgevoerd en ik ben dor de vergadering als loco-voorzitter benoemd.

Nu jullie deze laatste ontwikkelingen hebben kunnen lezen, sluit ik bij deze ook de jaarcijfers in. Die zijn dramatisch. Maar alsjeblieft laten we dit mooie zwembad niet verloren gaan! Ik roep jullie bij deze op, smeek jullie; om hulp. Vrijwillig zoals we hier gewoon zijn opdat ons mooie bad niet verloren gaat.

Met hoge achting,

Sjaak P. Iscine.

Het dorpje Zwemvliet gaat ver terug en kent drie stamfamilies. Familie Startblok is de grootste, terwijl de families Haarnet en Skimmer vrijwel even klein zijn gebleven. In de middeleeuwen stond er de hoeve van ene Leendert Startblok en het verhaal gaat; dat op die plek het eerste zwembad werd gegraven. Daarna is pas de rest van het dorp er omheen gebouwd. Zo staat een klein en bescheiden kerkje ongewoon aan de rand van Zwemvliet, dat hierdoor ook geen marktplaats heeft ontwikkeld. Eeuwenlang heeft het bad in het centrum van het reilen en zeilen van Zwemvliet gestaan en zo het leven sterk beïnvloed. Kom je uit Zwemvliet; dan ben je in ieder geval geboren in het kikkerbadje en heb je minimaal drie zwemtenen. Ben je van huize Startblok; dan zijn minimaal zeven van de tien tenen met elkaar vergroeid, om enigszins de invloed van het bad te duiden.
Zo ook bij Leendert Startblok, waar alle tien de tenen zijn vergroeid. Zwemkampioen vanaf zijn derde jaar en tot aan zijn pensioen wist Leendert, vooral op de vlinderslag, nog menig jongeling ver achter zich te houden. Zwembadvrijwilliger voor het leven, tenminste dat dacht hij. Zoals iedere voorouder voor hem, alleen Leendert is hierop de uitzondering gebleken. Drie jaar geleden is de samenstelling van het dorp enorm veranderd. De drie stamfamilies kregen van de één op de andere dag te maken met families, waarvan ze de naam nog geeneens konden uitspreken. En dat heeft een fundamentele verandering teweeg gebracht in Zwemvliet. Zo zeer zelfs, dat de jeugd van de stamfamilies niet meer in Zwemvliet wil blijven en zo is de leegloop begonnen. Leendert heeft er zelfs vorig jaar de brui aan gegeven. Het bad was zijn bad niet meer, maar niemand die daar nog om lijkt te geven. Het heeft Leendert zuur gemaakt en ook deze ochtend sloeg hij op tafel na het lezen van de brief.
“Pas op de koffie Leendert”, zei Karolien zijn vrouw. Karolien was van Skimmer en heeft drie van die tenen.
“Heb je die brief gelezen?”, en Leendert wees op de ondergetekende. Karolien haalde haar neus op en zei: “van leegloop naar klaploop Leendert, van leegloop naar klaploop.” Karolien was ook enorm verzuurd. Ze deed haar badmuts op en zei dat ze even om wat boodschappen ging.
“Vergeet je baddoek niet”, zei Leendert. Het bad mocht dan veranderend zijn, hun manier van leven konden ze daar onmogelijk aan aanpassen. En zo stapte Karolien deze ochtend met gele badmuts en donkerblauw badpak met bloemmotief de deur uit. Het was nog frisjes, dus die baddoek was geen overbodige luxe.

 

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.