De teen als moordenaar

De teen als moordenaar

Monddood lijkt wel zo’n beetje in een enkel woord te beschrijven, hoe je je als verantwoord burger in dit land van Europa dient te gedragen. Hoe minder vrij in de kop, des te minder lastige uitspraken; is de achterliggende gedachte? Deze geestdodende trend heeft zich stiekem in een hogere versnelling begeven. Nu al is het hebben van de gedachte alleen; aanleiding genoeg voor de overheid om tot pure censuur over te gaan. Wil je gaan staken of gewoon zeggen waar iets op staat, dan krijg je omwille van die geestelijke beknotting tegenwoordig al pliesie aan je deur.
 
Ik smacht naar een nieuwe verlichting.
Ooit werd deze vertolkt door kinderen van de migratie die, omwille van gewaarborgde overtuiging, zich hier konden huisvesten. Met Spinoza, als ultiem voorbeeld; van hoe een tweede generatie in den vreemde een cultuur kan verrijken, prijs ik me nog regelmatig gelukkig met het Humanisme. Religie had de randvoorwaarden gevormd, waarin de ratio zich heeft kunnen ontwikkelen. Door hen die dapper zich buiten de religieuze box durfden te begeven. Edoch deze wil van vrij denken staat nu te veel onder druk. Niet de filosofie op zich, maar de integratie staat misplaatst op de voorgrond. Omdat de laatste onvoorwaardelijk dient te gebeuren zonder regulering, omdat aanpassen gewoon iets is; dat je zou moeten willen.
In plaats daarvan staan BN’ers nu in Arabisch T-shirt bij de grens? Als je dan toch je omgeving maakbaar wil maken, ga dan op z’n minst staan voor die destijds verlicht gevormde waarden.
 
Met de komst van nu weer heel veel kinderen van de meest recente migratie, lijkt er nu iets meer fysieks aan de gang. Zo in tegenstelling tot die geestelijke stappen vooruit. Zowat dagelijks komt in het nieuws, dat het recht van de sterkste geldt; of van die waanzinnige massa. Schop je iemand voor de kop, dan wordt dat zelfs door Justitia gezien; als iets dat slechts lichte straf verdient. Is het omdat je tegenwoordig steeds asocialer het licht van iemand uit mag trappen? Iemand letterlijk monddood mag schoppen? Van alles los is deze klassenjustitie, waar bovendien waar je vandaan komt, steeds zwaarder onterecht meegewogen wordt. En als het dan echt tot iets van een uitspraak moet komen, dan is het niet geheel duidelijk voor die toga; ondanks dat het op YouTube staat.

We communiceren nu in tweets en fonetische afkortingen, want we zijn zo aan het evolueren. Ik snap dat gelul in de ruimte ons niet verder brengt. Maar om nu omwille van een hashtag bij iemand binnen te vallen, lijkt me de omgekeerde wereld. Ook hier is het belang van de afkorting belangrijker geworden dan de inhoud waar ie eigenlijk voor stond. Uiterlijke kenmerken, waar je niks voor hoeft te doen, overstijgen de psychische potentie waar je in moet investeren; zo valt keer op keer te constateren. De ratio verliest meer en meer terrein op de religie. De trias kan zo in het openbaar in het hart van onze democratie ordinair met de voeten getreden worden en zonder enige consequentie bovendien.

Ik denk aan Descartes, Candide, Multatuli, Erasmus, de Renaissance etc. etc. Zelfs het Classicisme heeft meer vrijheid van geest gebracht dan wat nu krampachtig gedicteerd wordt. Rederijkers zijn taboe en met hun onze hele geschiedenis? Oscar Wilde zat in het gevang voor anders zijn en hij schreef:
Yet each man kills the thing he loves
By each let this be heard.
Some do it with a bitter look,
Some with a flattering word.
The coward does it with a kiss,
The brave man with the sword.
Dat brutaal genomen recht van die onontwikkelde sterkste kan ik niet beter verwoorden gegeven die omstandigheden.
Maar nu alles aan de kant, want aan belezen doen we al lang niet meer. Zelfs een simpele cartoon is al aanleiding geworden tot moord en doodslag. Dan is het beperken van de vrijheid van gedacht niet meer als een teleurstellend, doch logisch gevolg van het koesteren van al die lange tenen.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.