JBL diy-project; de drivers.

JBL diy-project; de drivers.

“Neen! Er komen geen nieuwe boxen meer!”, zo reageerde mijn eega overdreven op mijn suggestie. En ze werd helemaal onvermurwbaar, toen ik de prijzen toonde. En eerlijk gezegd, ze had gelijk. Dus zat er niets anders op dan ze zelf te gaan maken. De platenspelerprojectjes hebben me zoveel plezier gegeven; dat ik ondertussen al heel wat voorpret heb gehad bij mijn zoektocht naar mogelijke speakerconfiguraties. Heel lang heb ik heen en weer geswipet tussen een Klipsch, Tannoy of een JBL.
Al jaren geniet ik van mijn KEF-ref. model 2 en 4.  Maar voor de helderdere detailweergave val ik toch iedere keer weer terug op de oude vintage JBL4311 by Kenrick.
Klipsch omdat hoorn mij aansprak en dan kan je denken aan vele configuraties van simpel tot lastig of heel moeilijk tot niet te doen. Tannoy zou door het dual concentric karakter een relatief simpelere kast vergen en de cross-overs zitten er doorgaans bij. Toch zijn die dingen niet heel gemakkelijk te vinden. Ze zijn er wel maar de vraag is te groot voor het aanbod. Bijna had ik een stel hpd’s ergens in Engeland aangeschaft, maar iets in mij zei; niet doen.
Pas enkele weken geleden ben ik er uit geraakt. JBL ging het worden dus op zoek naar de verschillende drivers.

JBL 2225H
Als woofer is de JBL 2225H onderweg vanuit Californië.
Met een massring valt deze om te reconen tot de meer gewilde JBL 2235h. Dus voor de toekomst kan ik dan altijd nog uitwijken, mocht de 2225H niet bevallen.

15 inch

JBL 2123H
Voor de midrange zijn vorige week de JBL’s 2123H binnengekomen. Als altenatief voor de behoorlijk duurdere 2121 schijnt deze aardig te kunnen functioneren. Die 10 inch ziet er in het echt toch echt behoorlijk uit, als ik die vergelijk met de veel kleinere midrange in mijn 4311 aan de muur.
Mocht het project slagen, heb ik nog altijd de optie deze 1 op 1 te vervangen met een betere.

10 inch

JBL 2425H
Toevallig kwamen deze op Marktplaats voorbij. De verkoper was eerlijk en wees me op een beduidend mindere output van eentje, waar bovendien een ander membraan in zat. Toch heb ik ze gekocht en heb ze zojuist voorzien van een aftermarket diafragma. Duidelijk te zien was dat eentje redelijk mishandeld is geweest. Veel slijtage en het koste best wel wat moeite om die dingen schoon te krijgen. Bij de andere was de akoestische schuim volledig verteerd tot een kleverige substantie en for the time being maar wat oud verpakkingsmateriaal erin geklemd.

 

Er zijn wel nog originele membranen besteld voor deze drivers.
Ook zijn er oude visatonhoorns onderweg die op deze drivers passen. Want de originele 2307-hoornen zijn als ze te vinden zijn wel errug prijzig. En die alternatieve bredere wil ik gewoon niet.

Uiteindelijk klonken beiden na reiniging en vervanging membranen voor mijn gehoor identiek. Met de bereikte 6,4 en 6,2 ohm redelijk bruikbaar nog. Bovendien waren de contacten voor doormeten nog niet schoongemaakt.

JBL 2405H
Deze staan nog op het wenslijstje.

Voor het cross-over-netwerk gaan we een poging elektrotechniek doen. Wat eerst abacadabra was, wordt langzaam aan duidelijk. Er zal worden uitgegaan van het oude JBL4344MK2-netwerk met 9 volts lading. Daarvoor zijn de onderdelen na lang pluizen besteld en is het wachten op postbode.
Deze reeds gepleegde investeringen nopen mij verdere onderdelen op volgende maand te gaan zetten, of misschien nog wel verder. Want ze moet het wel leuk blijven vinden natuurlijk.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.