Metaal en Makoré

Metaal en Makoré

20150603_131151
pre-polish

Na het polijsten wordt de rand van de platter voorzien van een blanke coating. Deze plaat wordt namelijk maar één keer gepoetst.
Een drietal O-ringen wordt omgedaan en hij kan zo veilig het diepe in. De motor wordt gemonteerd op het gesepareerde deel van de basisplaat en deze loopt op de plint fluisterstil.

 

20150603_131316
post-polish

Het resultaat wordt in een los totaalplaatje bekeken. De o-ringen moeten strakker tegen mekaar; maar even snel voor het idee.
Infrezen der basisplaat zou wellicht net even wat meer cachet geven. Hier heb ik zelf onvoldoende ervaring mee en de makoré-fineer, die er zo mooi strak op is gelegd, wil ik niet beschadigen. Ik kan trouwens met de plaat van boven best leven, dus wordt hier geen enkel probleem van gemaakt. Enige kopzorg zal de mount worden die afdoende hoog uitgevoerd zal moeten worden. Maar daar zijn voldoende oplossingen voor voorhanden.

20150603_131726

 

Het makoré-hout komt uit het westen van Afrika. Het hout heeft uiterlijk wat weg van mahonie doch oogt zachter en warmer. Het ‘voelt’ meer elastisch, hoewel dit uiteraard subjectief is; lijkt me dat voor hardhout een prima materiaal voor platenspelerplintfineer, dubbele woordwaarde. Eerder is al eens gebruikt gemaakt van deze houtsoort; dat me tot op de dag van vandaag erg goed is bevallen. Gevoelsmatig heb ik er achteraf dus meer mee dan met de meer gangbare houtsoorten. De makoré-boom begint gemiddeld na 17 jaren te bloeien en fruit te geven, dat als voedsel dient voor de olifant. De natuurlijke verspreiding van deze boom is zo afhankelijk van de dikhuidenpopulatie.

Tieghemella heckelii Fig-4-2 14jr
na 14 jaar groei
Tieghemella heckelii Fig-4-1
volwassen exemplaar

makore

 

 

 

 

De platter loopt iets aan en dus is het nodig om de spindel te verhogen. Dit wordt gedaan door plaatsing van een een extra metaalring onderaan tussen de circlip en de metalen thrustplate.
Even is gedacht om de basisplaat van een kleurtje te voorzien. Maar na de polijstronde heeft de metal-look gewonnen en dat scheelt het nodige spuitwerk. Binnenkort is de beslissing welke arm aan de orde. Marco van de Groovemaster had al gemaild dat ie deze nu ook voor de SME-bedplate kan maken (20,5), dus dit klinkt aanlokkelijk. Het ontwerp van zijn arm zou wel heel fraai bij deze uitvoering passen. Maar of de eega dat ook zo vindt, valt te betwijfelen. Dat gaat nog zeker de nodige TLC vergen.

20150603_130907     20150603_131726

De meegeleverde kipschakelaar oogt wat lullig en een drukschakelaar wordt besteld. Het doorvoergat zal dan wel verder uitgefreesd moeten worden. Ook is een knop voor de snelheidsregeling besteld bij een gitaarzaak over het kanaal. Afwachten dus hoe die uit gaan pakken, dan wel vallen.

drukknop
drukkert in RVS
drukknop2
schuifknop in Chroom

 

 

 

 

 

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.