Lieve Hugo, open brief aan Ministerie van Gezondheid

Lieve Hugo, open brief aan Ministerie van Gezondheid

Lieve Hugo,

Die weerzin van het ontstane conglomeraat ‘Zorg’ in Nederland, tegen al dat empirisch aantoonbare resultaten geeft, is meer dan ergerlijk geworden. Exponentieel onder Uw voorganger zelfs dus tijd voor weer gewoon gaan doen.
Zorgverzekeraars vergoeden tegenwoordig niks, als het niet evidence based is. Ook niet als het werkt? Een heel ministerie maakt zich druk om 0,3% verkeerde declaraties. En operateurs willen wel, maar de greep van de farmaceutische industrie is simpelweg te adem benemend, waarbij de manager zich iets te graag als mediator van die acute benauwdheid opwerpt.

Neem die bacteriofagentherapie met begeleidend actueel linkje.
Eerste jaars medicijnstudenten krijgen de bacteriofagen als basale theorie. Maar het petrischaaltje met penicilline blijkt al snel de praktijk. Heb nog het plaatje van de faag, die gelijk het virus zijn inhoud leegt in zijn vijand, op m’n netvlies. In één oogopslag werd duidelijk; dat virussen daardoor niet voor antibiotica vatbaar zijn. Maar tegelijkertijd liet het zien dat bacteriën wel vatbaar zijn voor fagen. In het Oostblok liggen ze wat betreft die fagen lichtjaren op ons voor.

En dat is natuurlijk dat wringt. Want we willen toch geen ontwikkelingsland als lichtend voorbeeld? En Putin is nog altijd het grote kwaad. Nog altijd propageert de politiek in theorie verbinden. In de praktijk echter is sprake van afzetten van; in plaats van, van elkaar te leren. Maar al te vaak om futiliteiten zoals een vage Oekraïne-deal of een boycot. Tenminste daar is de mens van geest nog nooit gezonder van lijf door geworden.
Maar ook dat fagen hier nog steeds niet als medicijn geregistreerd staan.
Dus is dit een waanzinnige voorzet voor open doel voor het ministerie van nu.
Dus ik smeek bij deze Hugo de Jonge als gedoodverfde opvolger van die draak, om uit de ouwerwetse ehbo-doos te denken.

Lieve Hugo,

laat de faag niet als medicijn registreren in Godsnaam!
Want zo blijft het efficiënt voor de patiënt!
En niet onbelangrijk, voor een ieder te financieren zonder er op leeg te lopen!

U zou een keerpunt kunnen worden in een mooi begin, waar common sense weer voorzichtig mag terugkomen ten gunste van de Zorg in de breedst mogelijk humane zin van het woord zorg. Gewoon weer kunnen adem halen zonder restricties na al die onzin lijkt mij bovendien het hoogst haalbare voor U als minister op Gezondheid, dat zeer weinigen U na zullen kunnen doen. Als het U belieft.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.