Losvaste deuntjes IV; onbenoemd & onverwacht

Losvaste deuntjes IV; onbenoemd & onverwacht

Deuntje zonder naam

In 1976 stond het smurfenlied op 2 dus laten we die maar snel vergeten. Dan maar Lust for live op 44 van Iggy. Maar neen, dit deuntje ergens op plaats 74 of zo trok mijn bijzondere aandacht en zal voorlopig mijn interesse houden.
Waarom?
Omdat ik er destijds vrolijk van werd en nou, tot mijn verbazing moest ondervinden, verdrietig tegelijk.
Ja, het is een kinderlijk deuntje in de hokeypokey-stijl van weleer. Maar dat is niet de enige parallel in de echt opvallende en voor mij verbazingwekkende anonimiteit rondom deze dame Thembi genaamd.

Het was Jean Kluger, die best wel wereldberoemde componist uit Antwerpen, die de productie van de Belgisch-Congolese band Bad Blood op zich nam. En toen Thembi dit nummer in het Swahili in had gezongen, had ie z’n zoveelste hitje.
De bandleden kregen meteen last van sterallures en drank, drugs en meer van die dingen deed het snel uiteen vallen. Maar what about Thembi toch?
Ik vind het best wel stuitend, dat je bijvoorbeeld alles t/m cupmaten aan toe over K3 te weten kan komen. Zelfs nu steken die nieuw opengetrokken dames een oud nummer in een ‘Coronajasje’, ….
En nee, ik verzin dit niet.
Maar geen woord, geen letter, over hoe het Thembi toch vergaan is, buiten haar summiere discografie. Wie was haar vader en wie was haar moeder? Ook geen flauw idee … Thembi heeft, zo viel in de krochten te ontdekken, Zikhali als achternaam. Maar anders dan vaak gebruikelijk is bij traditionele namen, betekent Zikhali gewoon niks.
Het wordt gewoon achter je voornaam geplakt en zo heb je dan toch een achternaam, dat dus niks betekent.

De naam Zikhali is het meest verspreid in Zimbabwe maar ja, buiten leuk feitje zegt het niks over hoe het Thembi is vergaan.
En precies dat maakt dit deuntje eigenlijk en in feite best wel heel erg veel zeggend. Misschien wel het meest van alle deuntjes.
Suggesties welkom a.u.b.
– beroemd in Zuid-Afrika
-musical over haar heeft gespeeld in Johannesburg

Een echt onverwacht deuntje! Nou ja zeg!

In 1972 zaten we nog volop in de deuntjes. Vooral die vrolijke deuntjes die, die jaren zo tekenden. En we zongen vrolijk mee toen Sandra en Andres ons land vertegenwoordigden met ‘Als het om de liefde gaat’.
Vicky Leandros won destijds met een klaagzang over wat ze zou toch doen moest na haar gebroken liefde. Ze zong nota bene letterlijk dat ze alleen maar janken kon en slechts leven kon door de herinnering aan hem.
Veels te zware kost volgens de vrolijke teksten die wij daar tegenover zetten; “nanananananana”, dus!
Wat van Sandra geworden is, is alom bekend. Maar what about Andres? Die heeft nog ‘Immer wieder Sontag’ geschreven, maar daarna werd het stil. Een zoektocht naar Andres deed mij toch wel even knipperen. Want ze vonden hem. Hij leeft in anonimiteit, denkt met liefde terug aan Sandra en huilt bijna wanneer haar voortijdig heengaan ter sprake komt. Andres heet Dries en woont precies hier.
Nou ja zeg!

https://www.youtube.com/watch?v=U1M6DbTwj98

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.