anecdote du plumeau Chinois

anecdote du plumeau Chinois


Met gebrekkige ori├źntatie moet onze wc boven zich in het oostelijk deel van het pand bevinden. Tenminste dat is mijn verklaring voor de achtereenvolgende dramatische fracturen die in dat kleine kamertje mijn gemak hebben doen breken.Ja, we waren zo blij met die nieuwe blinkende pot waar, het moet gezegd worden, het uitzonderlijk goed toeven was. Je zou bijna gaan uitkijken naar dat ontlastende moment van de dag. Genietend persende om je heen turen naar het edele voegwerk met een inspannende Chinese oogopslag. Als klap op de vuurpijl hangt daar dan die glanzende peperdure ragebol ‘made in China’ verhuld in strak chroomwerk. Ook de aan edelmetaal denkende papierwinkel ratelt vrolijk in sanitaire ophangblingbling en heeft al vele veegbeurten soepeltjes gefunctioneerd in schril contrast met die chromen plumeau.De eerste maanden was er nog geen vuiltje in de pot maar opeens zo maar uit het niets gebeurde het. Sanitair opgelucht hanteerde ik weer eens die mooie fecale ragebol uit China want door alle ver buiten de landsgrenzen vervaardigde huishoudelijke apparatuur tegenwoordig is onze trots op een nationaal product verdwenen m.u.v. eigen werk dat alleen nog maar te aanschouwen is wanneer ie wordt door gespoeld.
Zonder iets van kracht uit te oefenen brak het gladde kleinood en dreef het onthoofde deel in het blakka watra. Hooglijk verbaasd over zoveel pech heb ik de zaak provisorisch gespalkt want afscheid nemen van die mooie staak viel zwaar. Maar keer op keer was er daarna met te veel regelmaat gevloek te horen wanneer de kop er weer eens af was gegaan en dus was vervanging van de recent geïnstalleerde borstel dringend aan de orde.
Mijn zoektocht langs de gespecialiseerde zaken was al snel succesvol en verheugd schoof ik een spiksplinternieuwe bol in de koker. De kosten waren voor het benodigde doel absurd maar ja, je wil toch lekker je gang kunnen gaan en in de overtuiging een product voor het leven te hebben aangeschaft wentelde ik mij in tevredenheid. Totdat, nu na enkele dagen slechts, ook deze bol weer bijna met zijn werk werd door gespoeld. Panikerend greep ik weer naar de onbewezen spalkmethode. Ook deze was weer door corrosie van een inwendig schroefdeel gebroken. Daarna heb ik vele erop lijkende collegae geprobeerd maar geen enkele kon in de glanzende schaduw hangen van die uit China. Nu na de lastenverzwaringen zijn verdere investeringen uitgesloten en de fiscale aftrekbaarheid tot het maximum opgevoerd. Hopelijk heeft die inspecteur er ook eentje uit China en kan ie begrip opbrengen voor de opgevoerde stelpost.
Nu kijk ik ongelukkig naar een goedkoop plastic ding dat in een veel te dure behuizing hangt. Mijn genot is verdwenen want duurkoop is helaas goedkoop daar waar het gaat om je eigen straatje schoon te houden en baal ik eens te meer van de niet te stuiten nivellering dat nu ook in ons kleinste kamertje ongewenste remsporen nalaat.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.