Het valt wel mee …

Het valt wel mee …

Terwijl ik hier na tweehonderd meter wandelen in de bebouwde kom al helemaal high van de hennep word, wordt ergens achter een bureau besloten de WOZ-waarde maar weer eens op te krikken. De gemeentelijke inkomsten zijn nog nooit zo hoog geweest en toch redden ze het niet.
Zo heeft laatst een losliggende stoeptegel op het fietspad het leven gekost aan een 60 jarige dame, die letterlijk high door de lucht vloog en de landing niet overleefde. Ja, losliggende stoeptegels zorgen ook bij mij voor de deur voor zo’n verhoogd eigen risico. De verantwoording voor het onderhoud van de publieke ruimte is uitbesteed aan louche onderaannemertjes, die zuchtend op een schep leunen. Want moeten ze al die tegels doen? Na een kwartiertje hebben ze 1 tegel gelicht en stappen zuchtend in het busje. Tevreden kijken ze naar hun tegel, die zeker tot na het weekend goed zal blijven liggen. Ik krijg email met noreply-adres dat mijn probleem is opgelost? 10 jaar gaat dit boevennest nog duren, lees ik. Is het toeval, dat ze ook zo’n 10 jaar geleden het onderhoud hebben afgeschaft?
Dan maar een luchtje scheppen in het bos. Maar daar struikel ik over een chemische dump van industriële omvang, waar Dupont jaloers op zou zijn. Die henneplucht is peanuts vergeleken bij het brandende gevoel in de luchtpijp nu. En waarom? Omdat de klussers van nu er hele andere normen op nahouden. De premier heeft het ook altijd over zijn klus en ik moet heel veel  moeite doen om de boven- van de onderwereld nog te kunnen scheiden.
Mijn groene kliko wordt niet geleegd, als het groen iets te voortvarend is ingezameld. Dan krijg ik een rode kaart van de gemeente en kan mij derhalve niet meer aan de indruk onttrekken; dat de maffia inderdaad altijd en overal in de afvalverwerking zit. Je hebt het maar te pikken, hoe frustrerend ook.
Maar ze gaan nu voor een bredere aanpak?
 
De premier riep via onder andere Facebook op, gul te geven voor St. Maarten en ik vraag me af; wie nou de echte boef is. De tenenkrommende beeldvorming van plunderingen wordt ongegeneerd oppervlakkig uitvergroot, dus snel hulp bieden moet. Want de orkaan heeft de bevolking genadeloos gegeseld en het water staat ze tot aan de lippen.
Ja, maar Irma faciliteerde ook de uiting van het groeiende gevoel van jarenlange onvrede onder de armere eilanders. En ja vele plunderingen waren derhalve gepland. Omdat velen niet meer tegen die aperte kloof kunnen tussen de armen en die rijke makamba’s. Me dunkt dat er best wel enkele inwoners van dat Eiland zijn; die 13 miljoen zonder knipperen ook op hadden kunnen hoesten. Maar gelijk voor de eilanders daar, is het ook hier nodig om de rijkdom koste dat het kost te verbergen voor de armoede.
Die inzamelingsactie zou ik niet lachwekkend hebben gevonden als er geen andere middelen waren, maar nu? Bespottelijk.
We hebben het over een eiland ter grootte van Terschelling. Dat opbouwen is natuurlijk geen enkel probleem, als je miljarden aan ‘meevallers’ hebt. Deze demissionaire smeekbede komt over als de lotto winnen en dan als een Roma op straat met geperste traan gaan staan bedelen. Zo eentje die het gegeven voedsel weggooit en alleen Euro’s in z’n zak steekt.
Gewoon een piepklein deel van die meevallers besteden aan de opbouw daar en de kloof kan in een mum van tijd weer worden hersteld.
Zo buldert Dagobert Makamba nu al van het lachen en ziet zijn investering veel eerder renderen dan verwacht en hij grijpt naar zijn mobieltje.
“Marcos? Haai, met Makamba. Jawel de verbindingen doen het weer uitstekend. Alles is weer bij het ouwe hoor. Maar zeg, over die pijp. Bedankt nog kerel! Hahaha! Pijp? Hebbie ‘m?”
“Nee! Die heb ik toch al aan jou gegeven? Hahahaha, maar geen enkele dank hoor. Ze hadden het er maar wat graag voor over!”
 
De zware jongen schuift onder tafel een koffertje met vette knipoog. De notaris voelt het koffertje en draalt niet langer. Handtekeningen worden gezet en zo wordt de WOZ, van weer een pand dat leeg stond, creatief verhoogd.
Den Haag spreekt over zelf bedachte meevallers, wanneer in werkelijkheid simpelweg te veel belasting is geheven. Gemeentes hier lijken alleen nog maar bedenkelijke meevallers te hebben. Dus verhogen gewoon ze de leges, omdat ze het anders echt niet meer kunnen bolwerken. Iedere keer maar weer die afleidingsretoriek.
De miljoenennota rept over geld voor iedereen. Terwijl het feitelijk gaat over het mondjesmaat terugbetalen van een renteloze miljardenlening. En dus moet je verheugd zijn; dat ze in ons boevennest zelf voor de brede aanpak gaan. Dat kost nou eenmaal tijd. En toch krijg ik daar de zenuwen van.
Ik bedoel; iedere gemeenteklerk ziet in een oogopslag, dat de omzet van dat overgenomen pand van geen kant kan kloppen. Dus deugen zal het dan zeker niet doen.
En daarom krijgen de minder crimineel georiënteerde burgers wel belastingcontrole? Tja, de financiering van visieloos beleid moet wel gewaarborgd blijven natuurlijk. En niet geheel onbelangrijk, er is budget voor end at moet op. Dat snap ik best wel. Maar moeten we daarom gedwongen door overheidswege de criminaliteit nog zeker over minimaal tien jaar uitsmeren?
Want het valt allemaal best mee of zo?
Hoe zou de publieke opinie reageren; als we de opbouw van St. Maarten over minimaal tien jaar zouden uitspreiden?
Die tien jaar is volgens de baas van het OM dus slechts een ondergrens.
Want het valt allemaal best wel mee.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.