Lii Audio Full Range I: de F18 is een erg gevoelige Big Boy

Lii Audio Full Range I: de F18 is een erg gevoelige Big Boy

Nog steeds geniet ik iedere dag van de JBL’s 4346 diy.
Destijds was het kiezen tussen Tannoy of JBL. Beiden gewoon top of the bill in hun tijd. Nu doen ze nog steeds niet onder voor de modernere uitvoeringen. Uiteindelijk, meer door het Kenrick-virus bevangen, is gekozen voor een JBL vier weg i.p.v. de 15 inch uitvoering van Tannoy. De door Kenji San in Japan gerenoveerde JBL’s 4311 waren dermate goed bevallen, dat als ik maar tegen dat geluidsnivo aan kon tikken, ik al tevreden zou zijn.
Ze hebben mijn verwachtingen overtroffen en nu luister ik eigenlijk alleen nog maar door deze grote jongens.

Zowel JBL als Tannoy (de vintage drivers) zijn hoog rendement-speakers, dat inhoudt dat ze eigenlijk meer voor de buizenversterkers geschikt/gemaakt zijn. Voor een paar Watt heb je al een geluid waar je U tegen zegt. Maar een beetje solid state doet zeker ook de oren spitsen. Toch begon het na een tijdje heel erg genieten te knagen. Want hoe zouden die Tannoy’s het doen hier? De JBL’s blijven geweldig, maar JBL wil wel graag alles hard doen. Zacht spelen kan en klinkt prima, maar harder geven ze meer details prijs.
Een kort bezoek aan de vintage HiFi sites was al dat er nodig was om dit voorgoed te schrappen. De prijzen zijn dermate ontploft, dat het gewoon niet leuk meer is. En toen struikelde ik veel later weer over een Chinees genaamd Lii met zijn Morning Glory reeks. Morning Glory omdat Lii Song kennelijk de eerste tonen van zijn eerste werk op een ochtend door de eerst vallende zonnestralen hoorde. Voortvarend werd een indrukwekkende range van full-range speakers geproduceerd, hand made. En met agentschappen buiten China kwamen ze ook in bereik voor klanten zonder sociaal kredietsysteem.
Ergens onderweg is er gedoe ontstaan, wat ik niet goed kan terugvinden. Maar Lii is volgens mij nogal boos op zijn agentschappen geworden en heeft zich sinds een paar jaar teruggetrokken achter de Chinese muur. Nu kan je ze alleen nog bestellen via taobao.com. Dat is leuk als je Chinees beheerst, maar dat heb ik kennelijk gemist. Bovendien zit je dan weer met die verdomde import. Dat ze vrolijk fluitend heffen over de aankoopprijs inclusief verzendkosten.

Natuurlijk kan je op Ali-express gaan en daar wat zoeken. Maar weer import en hoe is die aftersales dan? Mijn ervaringen met de Chinees zijn daarvoor iets te variabel. Maar door het Spaanse agentschap werden ze nog steeds aangeboden. Bovendien werden en worden daar de ontwikkelingen nog steeds doorgezet.
Nu is doorgaans ieder Chinees product een knockoff van wat al eens buiten China geproduceerd is. De clou is hier volgens mij om de beste knockoff te vinden en ik waagde het.  Zo zat ik niet met importgedoe, hoefde bovendien niet een maand of zo te wachten en de prijzen zijn all-in. Het zag er hoe dan ook legit uit. Binnen een week kwamen de big boys thuis. Geen 15 maar 18 inch.
Deze F18 is zowat de laatste ‘innovatie’ van Lii Audio zonder Song en Morning Glory. Maar het was mij al duidelijk geworden; dat niet de minsten daar ook hun waren kochten en kopen. En okay, dan heeft ie niet het tekentje op de conus staan; ze klinken er zeker niet minder door. Nu moeten ze nog even goed inlopen. Na een paar uur hoorde ik al, dat de voice coils zich vrijer begonnen te voelen. Inmiddels wat hout besteld voor het frame en vandaag merkte ik tot mijn verbazing; dat deze F18’s helderder klinken dan de JBL’s 4311 van Kenji? Nu zijn die alweer wat ouder. Maar toch, zo’n groot geluidsverschil was voor mij opmerkelijk, waardoor de F18 glansrijk op de eerste plek is komen te staan samen met de JBL4346.
Dat had ik niet verwacht en zeker niet nu al. Maar die soundstage alleen al is mega indrukwekkend hoor! Het is ook nog wachten op de kleinere F8’s (er zijn betere uitvoering maar dan betaal je ook meer) en tot nu toe denk ik geen behoefte aan een supertweeter te hebben.
But the journey for sound never really ends.


Mijn eerste indrukken kortom zijn heel erg positief. Onverwacht positief. Vaak hoop je dat een gokje goed gaat uitpakken, maar blijkt het niet wat je ervan verwacht had. Dit gokje heeft zich nu al uitbetaald in veel luisterplezier. Dat kan/moet alleen maar meer worden. Het is gewoon om erg blij van te worden, wetende dat andere merken voor deze kwaliteit veel en zoveel meer vragen.
Bij Lii Audio worden ze gewoon per paar verkocht, zoals het hoort. Dat domme gedoe van speakers aanbieden om dan in het winkelmandje te moeten ontdekken, dat je voor dat bedrag er maar eentje krijgt, is zot. Wie koopt er nou 1 speaker als je van hifi stereo houdt?
Het luistert voor zich; dat mijn oren nogal subjectief horen. En dat het voor iedereen anders klinkt en in iedere setting ook nog eens.
Zo zweert de één bij Bowers en Wilkins en een ander weer bij KEF. Zelf ben ik al een tijdje om. En ben nog steeds blij, dat ik toen voor de vintage drivers van JBL ben gegaan. Nou nog blijer dat ik nu deze drivers mag beluisteren. Het voelt bijna als een eer. Voor mij misschien wel stiekem beter dan die eens in gedachten hebbende Tannoy’s.

Hier een kleine indruk van hoe ze verschillende soorten aan kunnen. ‘k Zeg er wel meteen bij, dat niet gelet is op de opnamekwaliteit en het microfoontje van de mobiele telefoon hier het niet echt aan kon om de kwaliteit goed weer te geven. En oh ja, ze worden hier solid state op hun stoeltjes aangedreven met de volumeknop bijna in de minstand.
Want oh oh, wat zijn deze Big Boys toch gevoelig!

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.