Dit zaakje stinkt.

Dit zaakje stinkt.

Want dat gebeurt bij slecht of niet poetsen. Je ruikt het de laatste tijd wel vaker, nu de mondhygiëniste ge-upgrade is geworden tot een full blown tandarts van gebakken lucht en de mondhygiënische activiteiten per app gaan. Maar helemaal als onze overheid zich het zoveelste doortrapte een-tweetje veroorlooft met de zorgverzekeraar en anderszins niet direct gerelateerde praktijkgevallen! Ten koste van de volksgezondheid dus!
‘k Had me voorgenomen lekker wakker te worden, maar dit voorpaginanieuws doet mij weer alle haren te berge schieten.
WANT IS IEDEREEN GEK EN BLIND TEGELIJK GEWORDEN???
Voor degenen die het nog niet wisten; onze overheid is er niet meer voor de burger en van vakgroepen krijg ik het tegenwoordig helemaal.
Tenminste daar waar het de gezondheid betreft en daar hoort ook gewoon plezier in je werk bij. Helaas, ik chargeer niet; wanneer ik zeg dat steeds meer voor heel, heel veel minder ‘moet’. En daar baal ik gewoon van. Dat gezeik omwille van de toegankelijkheid en zo, terwijl mijn praktijkdeur gewoon al jaren open staat.
Onze overheid gebruikt gemeenschapsgeld om de voor hun gewenste beeldvorming kunstmatig te doen laten ontstaan en de media gaan daar als makke lammetjes in mee! Dit gegeven op zich zou al aanleiding moeten zijn tot revolutie, maar Jan Salie moet wel behoorlijk monddood zijn gemaakt; om dit allemaal zo te missen.
Een APK voor het gebit? Serieus?
Ja, het lijkt in eerste instantie best handig. Maar denk na!
Eet U met rubberen tanden soms? En wilt U dat de overheid nu ook U een boete kan doen opleggen, als U met versleten tanden over een met camera bewaakt kauwtraject maalt? Of niet tijdig gekeurd bent geworden in een alleen door de overheid erkend en goed gekeurd orale keuringsinstantie met de dan onvermijdelijke boete bij te laat aanmelden?
Ze zeggen dat het nodig is; voor als U onenigheid heeft over behandelingen?
Let wel, aangehaald worden juist die momenten; die inderdaad precies dat zijn. Momenten! En niet de tandarts zorgt voor het achterstallig onderhoud. Die tenenkrommende teneur dat de tandarts, en dan vooral die vroegere tandarts natuurlijk, verantwoordelijk gehouden wordt voor de staat van het gebit is door de bank genomen verwerpelijk. Er zijn helaas altijd uitzonderingen en daar juist dient de overheid op toe te zien! Maar dat doet ze niet. Neen; alles wordt over één kam geschoren. Want iedereen is gelijk? Niet iedereen hoeft om de 3 maanden voor periodiek onderhoud na die APK?
WTF draagt zoiets nou bij?
Als er ergens iets duidelijk is; dat gedrag causaal met het ziektebeeld laat zien, is het wel in de tandheelkunde. Maar altijd moet er gewezen kunnen worden naar de tandarts? Waarom in hemelsnaam? Waarom doet niemand nu eens wat aan dit totaal verkeerde beeld? Zijn tandartsen dan allemaal slagers zonder enige academische vorming in de ogen van de buitenwereld? En hebben we APK nodig om mee te kunnen slaan? Zijn we verdomme zo ver verdwaald van de alma mater?
En of dat U wel weet; dat er ook goedkopere oplossingen bestaan dan implantaatjes schroeven en meer van die luxe zooi?
Ja! Dat wisten we vroeger ook al ja!
Dat noemden we toen tijdelijke voorzieningen in plaats van een make-over!
Ook wel als semipermanent te beschouwen bij hen, waar de dentale situatie, in de tijd gemonitord en dus niet op een momentje, het simpelweg niet toelaat. Wat nou best wel gek overkomt, want iedereen blijkt gelijk? Tegenwoordig heet het efficiënt behandelen? Daarom vergoeden we in Nederland alleen maar implantaten als U een volledige prothese hebt. Hele volksstammen hebben luxe tandheelkunde gekregen van gemeenschapsgeld en terecht. Maar dan valt het niet uit te leggen, dat wanneer een tand of kies verloren is gegaan, in een voor de rest prima natuurlijk en goed verzorgd gebit; dat je dat dan maar privaat moet financieren!
Niet poetsen is hiermee krom beloond geworden en wel poetsen krijgt straf?
DIT IS DUS DE OMGEKEERDE WERELD!
Alles wordt gedaan om de consument op papier te pleasen en op een vreselijke manier wordt geveinsd dat de overheid in Uw belang acteert.
Kijk die draak van een Schippers. Hoe ze het gore lef heeft om met serieus uitgestreken smoelwerk de boel af te knijpen om een paar rotcenten. Centen die bovendien grotendeels privaat zijn! Dat er nu weer zo’n APK uit die koker van apert wantrouwen rolt, waar de zorgverzekeraars als de kippen bij zijn, dat is in belang van ons allemaal? Natuurlijk! En ook de tandartsen zouden voorstander zijn?
IKKE NIE!
Het is bewust uitgevoerd verdeel en heers. Eerst de beroepsgroep vleugellam maken en als dat eenmaal zover is, dan wordt die zogenaamde APK door het ministerie zelf verzorgd en dan staat U mooi met de bek vol tanden, want te laat te weinig en zo …
Tot die tijd kan Uw tandarts fijn weer nieuwe protocol gaan invoeren met nutteloos papierwerk, dus blijft er nog minder besteedbaar onderhoud over. Maar dat moet kunnen, want die tandartsen verdienen zoveel. Zo veel, dat ze het minste lang leven, want ze vreten al die tijd namelijk uit hun neus.
De meest recente tariefkorting werd gebagatelliseerd met: “nou, dan doet U toch gewoon wat extra patiënten op een dag?”
Echt van God los!
Ja, die tandartsen kunnen best wel met wat minder toe en nou we toch bezig zijn en geen protest horen; doen we er gewoon nog wat extra’s af. Omdat het kan, omdat we schijt hebben aan universitair geschoolden in dit land.
Waarom geen woord over onze verloren mondiale koppositie in de tandheelkunde? Wereldwijd dus waren we hier de beste! Eenzaam aan de top met een handvol andere landen van beschaving.
Niet meer, puur dankzij dergelijk beleid. Niks meer en zeker niks minder.
De innovatie staat vrijwel stil. Er wordt smerig gerekend op de ideologie van de tandartsen zelf; om het zaakje nog een beetje op peil te houden, dat op zich al meer dan laakbaar is.
Er wordt gepraat over zoveel verschillende inzichten van tandartsen en verschillende behandelingen?
Hoe durven ze! Complete nonsens! Nuanceverschillen horen bij het leven en daar waar die nuance verloren is gegaan, dient de Inspectie op te treden. In plaats van te gaan lopen letten of je röntgenstickertje wel groot genoeg is om gezien te kunnen worden door de buren aan de overkant. Waarom geen woord over het huidige opleidingsniveau?! Zou dit misschien ook geen reden kunnen zijn tot die ongewenste verschillen? Waarom wordt mensen niet uitgelegd; dat als U bij een pas afgestuurde collega terecht komt; deze dan niet zo heel erg handig in bv. een wortelkanaalbehandeling is? Want ja, hallo, daar is het post-academisch onderwijs toch voor? Die moet ook verdienmodel hebben toch? Lekker gemiddeld 350 Euri per studiepunt scoren maakt mij in ieder geval niet tot een betere tandarts. Het hele vakgebied staat stil en toch krijgen we steeds meer richtlijnen? Want gaatje boren, gaatje vullen; kan je maar op zoveel manieren. En ik zie weinig verschil in de basis met dertig jaar geleden dan wel nog langer. Nuanceverschillen in methodiek en materialen okay. Maar die zoek ik zelf wel uit, daar heb ik geen fittie tussen kwaliteitspuntenbureautjes voor nodig.
En dat dan vele behandeling verwezen worden, omdat de theoretische en vooral motorische know-how ontbreekt? Om niet te spreken over het bespottelijke vergoedingsstelsel dat archaïsch is en waardoor nieuwe inzichten geeneens meer gedeclareerd kunnen worden. En dat de tandarts dan nog steeds botweg als fraudeur wordt weggezet, als ie creatief declareert, want enkelen willen, ondanks het afbraakbeleid, wel vooruit. Maar het wordt nu wel vechten tegen die bierkaai.
apkWe hadden ooit een APK.
Die noemden we gewoon de halfjaarlijkse controle. En die hebben we trouwens nog! Die heeft er destijds in goede samenwerking met tandartsen en overheid voor gezorgd, dat het uitzonderlijk was voor kinderen om nog gaatjes te krijgen. Maar aan die controle zat wel een saneringsplicht verbonden en dat werkte.
Ja, ik weet het klinkt achterlijk in deze tijd. Maar toch, het werkte, echt waar.
Helaas is het niet meer onder controle hebben van de microbiële problematiek op jonge leeftijd nu niet zo uitzonderlijk meer. Want het hoeft allemaal niet meer joh. Net als de criminaliteit hebben we nou ook in ene geen bacteriën meer?
De gevolgen van dat stompzinnige beleid en het gegeven dat steeds meer mensen zich tandheelkunde niet voldoende kunnen veroorloven, doet de overheid in een vals moralistische spagaat schieten.
De schuld wordt weer bij de tandheelkunde neer gelegd en een oplossing wordt heroïsch door de ambtenaar aangedragen. En de verzekeraars staan erachter te juichen.
Ik vind het pure volksverlakkerij en ben die nazi’s uit Den Haag spuugzat! En zou ze uit ons systeem willen schrijven! Tenzij U natuurlijk vanochtend heerlijk wakker bent geworden met zo’n dood vogeltje in de bek en dacht; ‘weet je wat ik nou eens echt zou willen? Gewoon weer een protocolletje erbij! Een echte APK voor mijn gebit! Zou dat niet geweldig zijn? Gezellig met z’n allen het wiel uitvinden en dan zo goedkoop ook!’
Want laten we eerlijk zijn. Dromen we hier niet allen over? Zo vaak en zo lang dat het op de voorpagina mot!
Maar zelfs dan zou ik zeggen; zorg eerst maar eens voor een goeie APK voor dat hele ministerie en al die lui die dergelijke wielen maar blijven uitvinden!
Want volgens mij loopt er iets mee dat niet hoort en dat moet periodiek verwijderd worden.dentaloffice

 

3 Replies to “Dit zaakje stinkt.”

 1. Een boel woorden en veel emotie …

  Ik ben niet zo’n kenner van de wereld van de tandheelkunde, maar een paar punten van het plan kloppen inderdaad niet.
  De patienten die verantwoordelijkheid nemen voor hun gebit worden niet beloond maar juist gestraft (betaal je implantaat zelf maar) terwijl de patienten die hun gebit laten verslonzen juist worden beloond.

  Een gezond gebit komt inderdaad niet alleen tot stand door een goede tandarts, maar is ook het gevolg van een goede verzorging (regelmatig poetsen en de suiker in de gaten houden).

  Ik heb inderdaad mijn twijfels of onze volksgezondheid hie mee wordt gediend.

 2. Je hebt invloed op de politiek als je een eenvoudige boodschap hebt voor hun kiezers.
  Bijvoorbeeld: bezuinigen op de opleiding van tandartsen heeft geleid tot te weinig tandartsen. Bezuinigen op zorg heeft geleid tot onbetaalbaar worden van eenvoudige zorg voor de medeburger die het niet breed heeft.
  Onze overheid wil dus nu dat goedkoper opgeleide mensen de tandarts vervangen. Dat is net zoiets als niet meer naar de kapper gaan maar het kapsel laten doen door allemaal tweedejaars kappersleerlingen.
  Ja hoor, dan komt het wel goed.
  U begrijpt: het boren van gaatjes hoort niet in handen van halve tandartsen. Een mondhygieniste kan goedkoper werken als ze een gaatje vult. Maar ze heeft niet de kennis om iets te doen als het kleine gaatje per ongeluk een crisis wordt.

  Dus goedkoop is weer duurkoop, ook voor uw tanden.

  Helaas denk ik dat uw betoog iets te breedsprakig zou kunnen zijn om begrepen te worden door de gewone collega. En zeker door de politiek. U heeft een korter en duidelijker verhaal. Maar dat staat nog niet op papier.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.